Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като израелските сили бомбардираха няколко района на Хан Юнис и Рафах в южната част на Ивицата Газа, съобщиха здравните власти във вторник, цитирани от "Ройтерс".

Израелската армия нареди на жителите на няколко града и села в източната част на Хан Юнис да евакуират домовете си в понеделник, преди танковете да влязат отново в района.

Хиляди, които не се вслушаха в призива, бяха принудени да напуснат домовете си по тъмно през нощта, докато израелските танкове и самолети бомбардираха Карара, Абасан и други райони, посочени в заповедите за евакуация, казаха жители и медии на "Хамас".

Израелската армия каза, че нейните сили са ударили райони в Хан Юнис, откъдето са били изстреляни около 20 ракети в понеделник. Целите включват съоръжения за съхранение на оръжия и оперативни центрове.

Ислямски джихад изстреля залп от ракети към Израел

Ислямски джихад изстреля залп от ракети към Израел

Преговорите за примирие за в застой

Армията каза, че са взети мерки преди ударите, за да се гарантира, че цивилните са невредими, като им се даде възможност да се евакуират от района, като се позовава на заповедите за евакуация. Военните обвиниха "Хамас", че използва гражданската инфраструктура и населението като живи щитове. Ислямистката групировка отрича това.

Ислямски джихад, съюзническа група на "Хамас", си приписва заслугите за изстрелването на ракетите, които според нея са дошли в отговор на "престъпленията на ционисткия враг срещу нашия палестински народ".

Войната в Газа започна, когато водени от "Хамас" бойци нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха около 250 заложници, включително цивилни и войници, обратно в Газа, според израелски данни.

Офанзивата, започната от Израел като отмъщение, е убила близо 38 000 души, според министерството на здравеопазването в Газа, и е оставила силно застроения крайбрежен анклав в руини.

Здравното министерство на Газа не прави разлика между воюващи и невоюващи, но служители казват, че повечето от загиналите са цивилни. Израел твърди, че 317 негови войници са били убити в Газа и че поне една трета от загиналите палестинци са бойци.

Интензивните боеве в Газа са към своя край, уверява Нетаняху

Интензивните боеве в Газа са към своя край, уверява Нетаняху

Войната обаче няма да приключи, докато групировката все още контролира анклава

В рамките на зоните, обект на заповеди за евакуация, беше Европейската болница в Газа, която обслужва както Хан Юнис, така и Рафах, и медицински служители трябваше да евакуират пациенти и семейства, които са се приютили в съоръжението, казаха свидетели и медици.

Някои жители се насочиха на запад към района Маваси до плажа, който е определен като хуманитарна зона, но е пренаселен от разселени семейства. Някои спяха на улицата, тъй като не можеха да намерят подслон.

Израел сигнализира, че операцията му в Рафах, в южната част на Газа, близо до границата с Египет, скоро ще приключи.

След като интензивната фаза на войната приключи, нейните сили ще се съсредоточат върху операции с по-малък мащаб, предназначени да попречат на "Хамас" да се прегрупира, казват официални лица.

Усилията на арабските посредници да осигурят прекратяване на огъня, подкрепяни от Съединените щати, са в застой. "Хамас" казва, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от Газа. Израел казва, че ще приеме само временни паузи в боевете, докато "Хамас" не бъде унищожен.

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Въпрос на една - две седмици е