Президентът на САЩ Джо Байдън приветства ръководителите на страните-членки на НАТО във Вашингтон във вторник за годишна среща на върха, която дава на изпадналия в тежко положение демократ международна сцена и шанс да убеди съюзниците си у дома и в чужбина, че той все още може да ръководи страната, предава "Ройтерс".

81-годишният Байдън обеща да продължи в надпреварата си срещу републиканеца Доналд Тръмп, на 78 години, въпреки опасенията на демократите от Капитолийския хълм и донорите, че ще загуби изборите на 5 ноември след края на дебата на 27 юни.

Байдън превърна възстановяването на традиционните съюзи на Съединените щати в чужбина и противопоставянето на заплахата от автокрации, в центъра на своята външна политика, след като Тръмп предизвика съюзниците като част от подхода "Америка на първо място".

Тръмп предположи, че при втори мандат той няма да защитава членове на НАТО, които не са изпълнили целта на алианса за разходи за отбрана от 2% от съответния им БВП, ако попаднат под военна атака. Той също така постави под въпрос размера на помощта, предоставена на Украйна в битката й срещу руската инвазия.

Сътрудници казаха, че встъпителната реч на Байдън, очаквана в 17:00 часа източно време (полунощ българско време) ще подчертае това, което неговата администрация вижда като ключово постижение: по-силен и по-обединен НАТО под ръководството на Вашингтон, с повече членове и решимост да посрещнат техните нужди от колективна сигурност.

Според тях това носи осезаеми резултати за американските гласоподаватели: по-безопасна страна, със силна международна икономическа позиция, повече съюзи и власт в чужбина и по-малък риск от конфликт с противниците си.

Байдън осъди последните удари в Киев като напомняне за руската бруталност

Байдън осъди последните удари в Киев като напомняне за руската бруталност

Вашингтон и неговите съюзници от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки

"Това не е случайно", каза говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери в понеделник. "Това е заради лидерството. Това е заради постоянното управление на алианса."

Самото присъствие на лидери от НАТО и извън него показва силата на Байдън да събира коалиции и да вдъхва доверие, каза Кърби, аргументи, които Тръмп и много от неговите съюзници републиканци отхвърлят.

"Републиканците, разбира се, празнуват мира и просперитета, които НАТО осигури, и ще продължат да стоят до нашите партньори, докато предотвратяваме ненужни войни", каза в понеделник председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, водещ републиканец и съюзник на Тръмп. Но също така вярваме, че НАТО трябва да направи повече.

НАТО, който празнува своята 75-та годишнина, намери нова цел в противопоставянето на нахлуването на руския президент Владимир Путин и приветства Финландия и Швеция като нови членове.

Изтощителната война между Украйна и Русия ще доминира в закритите за медиите разговори между лидерите на 32-те страни-членки на НАТО, които имат пълен дневен ред, фокусиран върху военна и финансова помощ за Украйна и предлагайки някакъв път към евентуално членство в НАТО на Киев.

Но тези лидери, вече разтревожени от перспективата за завръщането на Тръмп, идват във Вашингтон с нова загриженост относно издръжливостта на Байдън, според дипломати от техните страни. Един описва Байдън като наранен след труден политически период и каза, че тяхното правителство търси признаци дали той ще оцелее.

Байдън към демократите в Конгреса: Няма да се оттегля

Байдън към демократите в Конгреса: Няма да се оттегля

На фона на засиления натиск да се избере друг кандидат за Белия дом

Повече от седмица след дебата Байдън продължава да се сблъсква с ежедневни въпроси относно здравето му и способността му да служи като президент. Някои депутати от Демократическата партия го призоваха да прекрати кампанията си.

Йорн Флек, старши директор на Европейския център към Атлантическия съвет, каза, че въпросите за оцеляването на Байдън са "абсолютно в съзнанието на всички" и повдигна перспективата Тръмп да спечели изборите в САЩ и да отслаби алианса.

Лидерите на НАТО са изправени пред политическа несигурност в Европа, с надвиснала парализа във Франция след печалбите на левите и крайнодесните партии, а коалицията на германския канцлер Олаф Шолц отслабна след лошото представяне на изборите за Европейски парламент.

Събитията от седмицата във Вашингтон ще дадат шанс на Байдън да отговори на опасенията, включително високопоставена реч във вторник и рядка самостоятелна пресконференция в четвъртък.

Байдън също ще подчертае нова подкрепа за Украйна. По време на срещата на върха се очаква лидерите на НАТО да одобрят инициатива , която ще накара Алиансът да координира доставките на оръжие и обучението на украинските сили, които се борят срещу инвазията на Русия. Те също могат да получат повече подкрепа за противовъздушната отбрана.

Украйна се надява на силно решение на срещата на върха на НАТО

Украйна се надява на силно решение на срещата на върха на НАТО

Ако липсват силни решения за Украйна, срещата щяла да е безполезна

Украйна в крайна сметка иска да се присъедини към НАТО, за да се предпази от по-нататъшни бъдещи атаки от страна на Русия, но кандидатите трябва да бъдат одобрени от всички членове на алианса, някои от които са предпазливи да провокират директна война с Русия.

Москва гледа на НАТО като на средство за господство на САЩ и обвини Алианса, че се връща към мисленето на Студената война .

Официални представители на САЩ казаха, че срещата на върха ще предложи на Украйна "мост към членство", което ще включва новите усилия на НАТО за координиране на доставките на оръжие и обучението.

Някои членове искат Алиансът да изясни, че пътят на Украйна към НАТО е "необратим" и искат точен език в изявление, излизащо от срещата на върха, да премине отвъд обещанието на алианса миналата година, че "бъдещето на Украйна е в НАТО".

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да присъства на срещата и да се срещне с Байдън.

Тръмп не очаква Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара

Тръмп не очаква Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара

Президентът е задържал номинацията на Демократическата партия заради всички делегати на конгреса, които е спечелил по време на първичните избори